Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed  |   | Comments Off on Maklumat Halal Diragui!! 28 Tan Daging Kerbau Sejuk Beku Dirampas!!

Maklumat Halal Diragui!! 28 Tan Daging Kerbau Sejuk Beku Dirampas!!

| Default WP | June 25, 2021

BUTTERWORTH (24 Jun 2021): Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) merampas hampir 28 tan daging kerbau sejuk beku selepas didapati menggunakan maklumat sijil halal yang mengelirukan.

Produk yang diimport dari India itu di rampas semasa pemeriksaan rutin agensi penguatkuasaan berkenaan di Terminal Kontena Butterworth Utara (NBCT) di sini pukul 5.45 petang semalam.

Pengarah Maqis negeri, Noriah Dahlan berkata, pemeriksaan pihaknya mendapati maklumat sijil halal yang dikeluarkan dari negara pengeksport pada produk itu tidak tepat dan berbeza dengan maklumat label pada bungkusannya.

“Sehubungan itu, produk daging kerbau beku tanpa tulang yang dimuatkan di dalam 1,449 kotak seberat 27,998 kilogram (kg) dan dianggarkan bernilai RM427,691 tersebut disita untuk tindakan lanjut,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 13, Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728].

Sumber: Utusan Online

No Tags

202 total views, 2 today

  

MukminBrands – Kategori Jenama

Iklan